Kombinera olika (gratis) typsnitt!

Tips / Permalink / 0
Hej vänner!
Jag gillar att kombinera mitt personliga, dagboksliknande varje-dag-bloggande med inlägg som jag tänker att ni kan ha nytta av.
Innan jag startade denna bloggen hade jag inte alls haft något intresse av typsnitt över huvud taget men numera tycker jag om att till exempel lägga text på mina bilder, och av den anledningen har mitt lilla typsnittsintresse växt. Att addera text på bilder kan bli hur fint som helst, men med fel typsnitt, storlek och komposition blir det lätt en flopp.
Jag är inte ett proffs av något slag och när jag väljer typsnittskombinationer tänker jag bara precis på vad jag själv tycker är snyggt. Om det är rätt eller fel enligt någon med designbakgrund vet jag inte och jag vill nog påstå att det inte heller spelar någon roll. Oavsett rätt eller fel har jag listat några saker jag har lärt mig sedan jag började para ihop olika typsnitt!
 
Script, Serif och Sans-Serif
För att inte gå helt vilse i djugeln av typsnitt kan det vara skönt att ha koll på några grundläggande begrepp och kategorier. Självklart kan man alltid gå djupare in på ett ämne men Script, Serif och Sans-Serif är de orden jag stött på oftast, och därför även de ord jag tycker känns viktigast att ha koll på.
Egentligen är det hela väldigt simpelt, Serif är bokstäver med små fötter, till exempel som detta typsnittet jag skriver i på bloggen. Serif kan kännas enkelt att följa eftersom det bildar en naturlig linje under sig, men samtidigt kan det vara svårt att läsa om det är smått, då det är mer detaljrikt och lätt blir kladdigt. Sans-Serif är bokstäver utan fötter. Om jag ser mig omkring i mitt kök har 4 av 5 innehållsförteckningar bokstäver utan fötter. Det ger ett rent, enkelt intryck. Script är det som mina tatueringskunder beskriver som "någon fin skrivstil", kalligrafi. 
 
Tänk motsatser! 
Jag tycker nästan alltid att det är snyggast att kombinera stilar som är olika varandra. Tjocka raka linjer med tunna mjuka former, handskivet med grafiskt, ihoptryckt med utdraget och så vidare. Ibland passar det sig att ha två scripts bredvid varandra men oftast blir det bäst att väga upp med något annat. 
 
Size matters 
Bara för att ett av typsnitten är skrivet i storlek 12 betyder inte det att nästa också måste vara det. I bilden nedan skiljer det sig 20px på vissa typsnitt för att de skulle gå ihop bra. 
Storleken är även viktig på det viset att vissa typsnitt inte gör sig i små format, medan andra blir märkliga förstorade. 
 
Consistency is key
Beroende på var du ska använda dina texter kan det vara bra att hålla en viss röd linje. Vill du göra ett privat inbjudningskort till ett specifikt event kanske det inte spelar någon roll, men vill du använda dina texter i blogg- eller jobbsammanhang är det alltid en bra idé att tänka på den röda tråden. 
Tänk på att använda dig av samma, eller liknade typsnitt varje gång för att folk ska känna igen dig och dina bilder. Vill du inte alltid använda samma kan du till exempel variera olika handskrivna eller kanske olika boxiga varianter. 
 
Här ovan är några av mina favoriter just nu, och några exemel på hur jag tycker om att para ihop dem. Alla åtta går att ladda hem gratis från Dafont.com , se bara till att läsa villkoren innan du använder de olika typsnitten så att du inte råkar ut för trubbel och blir ersättningsskyldig då vissa endast är tillåtet att använda för personligt bruk.  
 
Så, detta var alltså mina tankar och jag hoppas att jag lyckats förmedla dem någorlunda okej på enkelhetsskalan. Känner ni er klokare? Har ni andra tips eller tänker ni helt tvärt emot mig? 
Till top