3 anledningar till varför vi inte bör bry oss om förlorade följare.

Bloggande, Tips / Permalink / 5
Jag har nästan alltid varit en sån som har ständig koll på mina följare. Jag har kollat statistik och bloglovin'följare flera gånger om dagen varje dag hur länge som helst och jag har alltid haft mitt följarantal på instagram fastprintat i huvudet. Jag har blivit genuint ledsen och förvirrad varje gång en följare gått förlorad.
 
Sedan jag startade på nytt i denna bloggen har jag tappat minst en följare per nytt inlägg jag lagt upp, och för varje nytt inlägg jag postat har jag också brytt mig mindre och mindre. Här är varför:
 
 
1. Det är inte personligt. 
Oftast känns det så, att det är jag som är dålig, jag har skrivit ointressanta inlägg och nu slutar folk läsa om mig. Men om man tänker lite på hur liten del av mig som faktiskt syns på bloggen, är det ganska omöjligt att en avföljning skulle vara personlig. Tänk på hur du själv resonerar när du väljer att sluta följa en blogg eller ett instagramkonto, till exempel. Jag vet att jag ofta tänker att "nä, jag var nog inte så intresserad av träning/bakning/frisyrer som jag trodde, och jag behöver därför inte heller följa alla bloggar inom det området" och så slutar jag prenumerera. Det har inte hänt en enda gång att jag tänkt att jag ogillar en person, och därför slutat prenumerera. Personen bakom bloggen känner jag inte, och att jag slutat intressera mig för bloggens innehåll, har inget med bloggaren att göra, bara med mig.
 
2. Det finns läsare kvar. 
Intresset för bloggar kommer aldrig försvinna. Jag vet inte hur många miljoner bloggar som startats, men jag gissar att de allra flesta som startar en blogg, läser åt minstone två själv. Det finns alltid läsare som delar samma intressen som du.
En annan grej på temat är ett tips jag läst i en annan blogg, som jag tyvärr inte minns namnet på. Tipset gick i alla fall ut på att se sina läsare framför sig. Säg att du har femtio följare på din blogg. Det kanske inte låter mycket, två siffror kanske inte ser så stort ut. Men om du istället försöker se de följare du faktiskt har framför dig, är det ganska coolt. Rada upp 50 personer i ditt vardagsrum som står och lyssnar på vad just du har att säga, då blir det plötsligt en annan grej. 

3. De gjorde antagligen ändå ingen nytta. 
Jag vet inte vad ni tycker. Men jag gillar idén med att låta en blogg eller ett instagram vara just ett socialt media. De bästa läsarna jag har, är de som engagerar sig. Som hjälper mig med saker jag undrar över, som tipsar och som återkommer i kommentarsfältet. 
De gillar vad jag gör och jag gillar vad de gör för mig. Följare som slutar prenumerera, är antagligen inte någon av dem som engagerade sig. Deras frånvaro kommer inte göra någon skillnad, precis som deras närvaro inte gjorde. 
 
Okej?♥
 
#1 - - Anonym:

Fin är du fortsätt med det som du gör'

#2 - - Ida här och nu:

De var ett fint och viktigt inlägg. De är så dumt att jaga följare. Haka upp sig på siffror. Man ska ju blogga för sin egen skull. Kram

Svar: men eller hur, så mycket energi det tar dessutom, att alltid fokusera på siffror! Kram på dig
Emilia Westerström

#3 - - Sandra Snellman:

Vilket bra inlägg! Jag känner så mycket igen mig i detdär med att kolla statistiken, både besökarstatistiken och bloglovin statistiken kollar jag flera gånger per dag på. Så onödigt egentligen.

Svar: Eller huuuur det tar så mycket energi??? Jag gör det fortfarande ibland men jag försöker i alla fall att inte lägga någon värdering i det. Extra onödigt också eftersom mitt följarantal ändå sällan ändras nämvärt
Emilia Westerström

#4 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Himla bra inställning, heja dig! :D

#5 - - catarina:

huvudsaken är att man själv har glädje av att driva sin blogg med dess innehåll, man har den ju inte för att tillfredställa andra liksom, men klart det är ett plus om folk väljer och läsa och kommentera :)

återigen ett bra o viktigt inlägg :*

Svar: Nä eller hur, så är ju grundtanken, men likt förbannat sitter man med ögonen klistrade på siffrorna :')
Emilia Westerström

Till top